Virtuvės baldų gamyba pagal užsakymą. Kai kurie virtuvės ergonomikos principai ir taisyklės.

Planuodami savo svajonių virtuves paprastai atsižvelgiame į plotą ir biudžetą, renkamės gražius fasadus ir technines naujoves. Tačiau ar bus patogu naudotis naująja orkaite ir ar neskaudės nugaros, kai ant naujo stalo iškočiosite tešlą? Pažvelkime į virtuvės išplanavimą šiuo kampu – kaip padaryti ją patogią, neaukojant funkcionalumo.

Trikampis, nuo kurio prasideda virtuvės išplanavimas    

Kalbėdami apie virtuvės ergonomiką, pirmiausia priminsime “trikampio” taisyklę, kuri teigia, kad pagrindinių taškų – šaldytuvo (laikymas), kriauklės (ruošimas) ir viryklės (gaminimas) – vieta turi tilpti į lygiakraštį trikampį, kurio kraštinės yra 1-1,5 metro. Suprantama, kad gamindamas maistą tokiame trikampyje žmogus visą laiką judės trumpiausiu keliu ir dėl to sutaupys laiko bei pastangų. Virtuvės trikampio taisyklę prieš 100 metų suformulavo vokiečiai, tačiau vietoj šaldytuvo į ją įtraukė pjaustymo stalą. Šiandien mūsų nedideliuose butuose ši pjaustymo zona yra ten, kur ant stalviršio yra laisvos vietos. Dideliuose kambariuose galima skirti visavertę darbo zoną ir vietoj trikampio sudaryti keturkampį, pavyzdžiui, jei yra virtuvės sala.

Atsižvelgdami į kambario konfigūraciją, pasirenkame virtuvės išdėstymą – linijinį, kampinį, U formos, dviejų linijų ir su sala. Akivaizdu, kad kiekvienu atveju mūsų virtuvės ergonomika bus skirtinga: nėra prasmės lyginti parametrų, rekomenduojamų, pavyzdžiui, kampui ir lygiagretei.

Geriausias variantas

 Toliau pateiktas išdėstymas laikomas ergonomišku virtuvės zonavimo modeliu: 

  • atsargų ir sandėliavimo zona (šaldytuvas, šaldiklis, spintelės grūdams ir konservuotiems maisto produktams);
  • indaplovė ir kriauklė (nedidelė stalviršio dalis virš indaplovės naudojama maisto produktams sudėti prieš plovimą);
  • paruošimo zona (stalviršis, pjaustymo lentelės, peiliai, maišytuvai ir mikseriai).
  • Maisto gaminimo zona (viryklė, orkaitė, mikrobangų krosnelė, daugiafunkcinė viryklė, gartraukis);

Kartais už viryklės taip pat būna serviravimo ir paskirstymo zona. 

Orkaitės vieta

Idealu, jei orkaitė yra krūtinės lygyje – galima matyti, kas vyksta viduje; patogu išimti kepimo skardą. Logiška orkaitę statyti maisto ruošimo zonoje, kolonėlėje šalia kaitlentės. Jei tai neįmanoma, orkaitę galima įmontuoti į koloną šalia šaldytuvo. Taip pat patogu virš orkaitės arba šalia jos įrengti stalviršio plotą, ant kurio būtų galima pastatyti karštą kepimo skardą.

Šaldytuvas

Dauguma šeimininkių maistą iš šaldytuvo išsineša iš anksto, todėl šaldytuvo artumas maisto gaminimo zonai nėra toks svarbus – trikampis sumažėja iki viryklės, plovimo zonos ir darbo vietos. Ergonomiška šaldytuvo padėtis yra prie sienos, jei durelės atsidaro į sieną. Arba prie įėjimo į virtuvę, kad būtų galima užkąsti netrukdant gaminti maistą.   

Kriauklė

Dar visai neseniai kriauklei teko pagrindinis vaidmuo virtuvės hierarchijoje. Namų šeimininkės prie kriauklės praleisdavo 40 proc. virtuvėje praleidžiamo laiko. Tačiau indaplovės sumažino buvimo prie kriauklės laiką ir svarbą. Todėl nėra prasmės pirkti gremėzdiškos kriauklės su sparnais indams džiovinti ar perkelti ją prie lango vien tam, kad galėtumėte plauti maistą. Nors nemažai taisyklių išlieka nepakitusios. Pavyzdžiui, viryklė ir kriauklė neturėtų būti viena šalia kitos, nes į aliejų patekę purslai išsibarstys po visą virtuvę. Tarp šių prietaisų turėtų būti bent 60 cm atstumas. 

Yra daugybė kitų niuansų, taisyklių ir patarimų, dėl kurių jūsų virtuvė taps pagrindine namų vieta. Ir tik patyręs profesionalus dizaineris gali į visa tai atsižvelgti.

Virtuvės baldų gamyba UAB “Baldų arsenalas”

Gerai žinoma baldų įmonė UAB “Baldų arsenalas” užsiima nestandartinių virtuvės baldų gamyba pagal individualius projektus. Turime kvalifikuotų dizainerių, kurie padės jums atlikti atitinkamus matavimus ir sukurs būsimų baldų projektą, atsižvelgdami į jūsų pageidavimus, esamas taisykles, baldų išdėstymo ir įrangos paslaptis. Gamybos meistrai projektą greitai pavers tikrais patikimais jums pagamintais baldais. Be to, virtuvės baldų kaina visada gali būti pritaikyta prie jūsų biudžeto, nenukenčiant gaminio kokybei ir funkcionalumui.